- DNA-herkenning -

ECG-herkenning Handschriftherkenning Gezichtsherkenning Stemherkenning Hoofdwebsite Oogherkenning Vingerafdrukherkenning

Inhoud




Wat is DNA?

Misschien ken je de afkorting DNA wel, het staat voor Desoxyribonucleïnezuur. Dat zegt je misschien niks, maar het speelt een grote rol in iedereens dagelijks leven. Dus ook in dat van jouw. Het is een molecuul dat de basis vormt van erfelijkheid en eigenschappen. DNA bestaat uit strengen, deze kun je zien als een soort pakketje van informatie over jouw eigenschappen. De pakketjes zijn opgebouwd uit afzonderlijke kleine stukjes DNA genaamd genen. Elk gen bevat informatie over de precieze vorming van een eiwit. Zij geven alle erfelijke informatie door. Een voorbeeld hiervan is je haar- of oogkleur.

Verrassing (lees hiernaast)


Meer info over Guanine? Ga over deze tekst heen.



Meer info over Cytosine? Ga over deze tekst heen1.



Meer info over Adenine? Ga over deze tekst heen2.



Meer info over Thymine? Ga over deze tekst heen.



Meer info over alle nucleotiden? Ga over deze tekst heen.

Nucleotiden

De bouwstenen van DNA bestaande uit een fosfaatgroep, suikers en een base van stikstof, worden ook wel basen genoemd. Er zijn vier standaard nucleotiden: Guanine (G), Cytosine (C), Adenine (A) en Thymine (T). Nucleotiden komen vrij voor in het kernplasma en kunnen worden gebruikt bij de productie van een nieuwe sliert DNA (of RNA). Wanneer je op de knoppen hieronder klikt. Kom je meer te weten over de verschillende nucleotiden en hun combinaties of functies. Wanneer je een van de knoppen hebt aangedrukt. Ga dan hiernaast over de zin waarin de nucleotide(n) staat waarvan je de knop hebt aangeklikt voor meer informatie.







Functies van DNA

DNA kan diverse functies vervullen. Een hiervan is, zoals al eerder genoemd, het bewaren van informatie over erfelijke eigenschappen. DNA kan ook dienen als bewijs in een (moord)zaak. Wanneer er DNA van de dader gevonden wordt op het lichaam van een slachtoffer kan dit, aangezien iedere DNA code uniek is, terugleiden naar degene die iets te maken heeft met de zaak. DNA kan je ook vertellen over ziektes en aandoeningen, DNA kan ook dienen in een erfelijkheidsonderzoek. Wil je nou meer weten over zo'n erfelijkheidsonderzoek? Klik dan hier.



Er zijn verschillende softwaresystemen die gemaakt zijn om DNA codes te onthouden. Dit noem je vaak ook wel een databank. Er zijn twee typen databanken:
  1. Een databank waarin alle bekende volgordes van stukjes DNA worden opgeslagen en daarbij een eventuele bekende functie. Dit is vooral bedoeld voor onderzoekers die een bepaald stukje DNA vergelijken met elkaar.
  2. Een databank waarin alle DNA-profielen zijn opgeborgen om daders van misdrijven te kunnen identificeren, waaronder de DNA-databank voor strafzaken in Nederland.



DNA wordt niet alleen gebruikt bij de politie/recerche, maar ook om biologische ouder op te sporen. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw niet weet wie de vader van het kind is. Het zou dan kunnen dat er bij verschillende ‘mogelijke vaders’ DNA afgenomen wordt en dat dit dan vergeleken wordt met het DNA van het kind. Er wordt dan vooral gelet op de manier van het ordenen van de DNA en de bepaalde stukjes van het DNA die wel en niet aanwezig zijn. Zo’n overzicht van de volgorde van chromosomen en genen wordt ook wel een karyotype genoemd. Het wordt vaak gemaakt doordat er cellen stilgelegd en onderbroken worden tijdens hun deling. Op een bepaald moment in het proces van een celdeling liggen de chromosomen namelijk netjes en gerangschikt in het midden van de cel. Op dit moment bevind de cel zich in de metafase van de celdeling. Een bepaalde chemische stof, een hypotone oplossing, zorgt er dan voor dat de cel openbarst en dat de chromosomen zichtbaar zijn. De DNA-vingerafdruk wordt vooral gebruikt bij vaststellen van ziektes. Er worden dan enzymen (die zitten in je lichaam) verzameld en het DNA wordt hiermee in stukjes geknipt. De stukjes DNA worden met behulp van een elektromagnetisch veld uit elkaar getrokken. Er ontstaat dan een bepaalde volgorde en hiermee kan een erfelijke ziekte worden herkend. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat DNA de blauwdruk van het menselijk lichaam is. Het wordt vooral gebruikt in de medische wereld en heeft dus nog niet HEEL veel toepassingen in de biometrische wereld. Het is namelijk niet geschikt als een snelle test voor bijvoorbeeld toegang verlening.